Ginger dry Price Today in Murshidabad District | All Mandis



Welcome to Mandi Bhav India. On this page you will find today's Ginger dry market prices in Murshidabad district of West Bengal state. You can get information on prices of all types of fruits, vegetables, and grains in all major and minor mandis of West Bengal here.

Ginger dry भाव

Ginger dry Price Today in Murshidabad District | All Mandis

Commodity District Mandi Ginger dry Price Update
Ginger dry Murshidabad Jangipur (Jangipur) 1900 to 1950 ₹Quintal 20 Feb 2003

Notes*

  • All Rates are Shown as quintal(100 Kg)
  • Rates subject to change
  • These rates are may or may not correct, consider these rates only to know position of market

सूखी अदरक को सोंठ कहा जाता है। जैसे अदरक को सेहत के लिए लाभदायक माना जाता है उसी प्रकार से सोंठ भी काफी लाभदायक है। आयरन, कैल्शियम, फाइबर, मैग्नीशियम, विटामिन ए और सी जिंक आदि का गुण सोंठ में अधिक के गुण पाया जाता हैं।सोंठ में इंफ्लेमेटरी और एंटीबायोटिक तत्व पाए जाते हैं। यह इम्मयूनिटी बढ़ाने में भी काफी कारगर है।अदरक की फसल 7 से 8 महीने में तैयार हो जाती है। इसके अलग-अलग किस्मों से एक हेक्टेयर में 15 से 20 टन अदरक पैदा होता है।अदरक से सोंठ बनाने के लिए अदरक को साफ करके इसके पतले छिलकों को अलग कर लिया जाता है। फिर 24 घंटे तक पानी में डुबोकर रखा जाता है। इसके बाद इसे नींबू के रस में पानी में मिलाकर धोया जाता है। फिर इसे चूने के घोल में रखा जाता है।और फिर वहां से निकाल कर धूप में सुखा लिया जाता है।और सोंठ तैयार हो जाती है।

Ginger dry, Potato, Green Chilli, Brinjal, Sweet Pumpkin, Onion, Wheat, Rice, Maize, Bengal Gram(Gram)(Whole), Masur Dal, Paddy(Dhan)(Common), Banana, Goat, Cow, She Buffalo, Sheep, Ginger(Dry), Dry Chillies, Garlic, Mustard, Turmeric, Sugar, Tobacco, Mustard Oil, Jute, Paddy(Common) etc. are sold in Murshidabad District. Through this website you can get latest price updates in Murshidabad District.