Barley Price Today in Mathura District | All Mandis
Welcome to Mandi Bhav India. On this page you will find today's Barley market prices in Mathura district of Uttar Pradesh state. You can get information on prices of all types of fruits, vegetables, and grains in all major and minor mandis of Uttar Pradesh here.
According to latest info, average price of Barley in Mathura district mandis is ₹2,380 /quintal. In the last week, minimum price was ₹2,380 /quintal in Mathura Mandi and maximum price was ₹2,415 /quintal in Mathura Mandi. Prices of Barley from 6 mandis in Mathura district of Uttar Pradesh are given on Mandi Bhav India.
This data was last updated on 3 Nov 2025.
Barley Price Today in Mathura District | All Mandis
| Commodity | District | Mandi | Barley Price | Update |
|---|---|---|---|---|
| Barley | Mathura | Mathura (Mathura) | 2380 to 2415 ₹Quintal | 3 Nov 2025 |
| Barley | Mathura | Mathura (Mathura) | 1500 to 1545 ₹Quintal | 31 May 2017 |
| Barley | Mathura | Kosi Kalan (Kosi Kalan) | 0 to 0 ₹Quintal | 31 May 2017 |
| Barley | Mathura | Kosi Kalan (Kosi Kalan) | 950 to 990 ₹Quintal | 5 Jan 2008 |
| Barley | Mathura | Mathura (Mathura) | 680 to 710 ₹Quintal | 23 Aug 2005 |
| Barley | Mathura | Kosi Kalan (Kosi Kalan) | 562 to 589 ₹Quintal | 1 May 2003 |
Notes*
- All Rates are Shown as quintal(100 Kg)
- Rates subject to change
- These rates are may or may not correct, consider these rates only to know position of market
जौ को संस्कृत में यव कहा जाता है। इसका प्रयोग प्राचीन काल से धार्मिक संस्कारों में होता आ रहा है। पिछले कुछ सालों में जौ कि बाजार में मांग बढ़ गई है। देश में आठ लाख हेक्टेयर क्षेत्रफल में हर साल लगभग 16 लाख टन जौ का उत्पादन होता है। इसकी खेती के लिए समशीतोष्ण जलवायु की आवश्यकता होती है। इसकी खेती के लिए दोमट मिट्टी सबसे सही मानी जाती है। जौ को अनाजों का राजा कहा जाता है। इसमें मैग्निशियम, कैलशियम, विटामिन, प्रोटीन, जिंक जैसे तत्व भरपूर मात्रा में पाए जाते हैं। जौ का उपयोग सत्तू, रोटी, बिस्कुट और विभिन्न प्रकार की दवाइयों को बनाने में प्रयोग किया जाता है। इसका उपयोग विभिन्न प्रकार के मादक पदार्थ जैसे शराब बनाने में भी किया जाता है।दुधारू पशुओं को जौ को हरे चारे और सुखी भूसी के रूप में दिया जाता है। कई चीजों में उपयोग होने के कारण जौ की मांग हमेशा बनी रहती है। चीन में जौ का उत्पादन सबसे अधिक होता है। भारत जौ का उत्पादन करने के मामले में 63 वे स्थान पर है। यहाँ जौ का उत्पादन विश्व के कुल जौ उत्पादन का 3.5% होता है। उत्तर प्रदेश में जौ की खेती सबसे ज्यादा होती है।भारत में जौ उत्पादन का 42% भाग उत्तर प्रदेश में होता है। उत्तर प्रदेश में इलाहाबाद, जौनपुर, आजमगढ़ और गोरखपुर में इसकी खेती सबसे अच्छी होती है।
भारत मे जौ का उत्पादन – भारत में जौ उत्पादक राज्य उत्तर प्रदेश, पंजाब, हरियाणा, राजस्थान, मध्य प्रदेश, बिहार, गुजरात, हिमाचल प्रदेश, जम्मू-कश्मीर आदि है।
जौ की उन्नत किस्मे – ज्योति K 572/10, आज़ाद(K125),अम्बर(K71), रत्ना, विजया(K572/11), आर एस 6, रणजीत(DL70), कैलाश, हिमानी आदि कुछ जौ की उन्नत किस्मे है।।
Barley, Potato, Carrot, Green Chilli, Cabbage, Cauliflower, Brinjal, Bottle gourd, Bhindi(Ladies Finger), Beetroot, Raddish, Ridgeguard(Tori), Tomato, Cucumbar(Kheera), Bitter gourd, Colacasia, Spinach, Green Peas, Tinda, Alasande Gram, Mango (Raw-Ripe), Long Melon(Kakri), Field Pea, Toria, Onion, Capsicum, Sponge gourd, Banana - Green, Indian Beans (Seam), Pointed gourd (Parval), Pumpkin, Wheat, Rice, Maize, Bengal Gram(Gram)(Whole), Lentil (Masur)(Whole), Green Gram (Moong)(Whole), Arhar Dal(Tur Dal), Bajra(Pearl Millet/Cumbu), Black Gram (Urd Beans)(Whole), Arhar (Tur/Red Gram)(Whole), Paddy(Dhan)(Common), Bengal Gram Dal (Chana Dal), Black Gram Dal (Urd Dal), Green Gram Dal (Moong Dal), Barley (Jau), Apple, Guava, Lemon, Mousambi(Sweet Lime), Pomegranate, Banana, Orange, Water Melon, Papaya, Grapes, Karbuja(Musk Melon), Mango, Jack Fruit, Ginger(Dry), Garlic, Gur(Jaggery), Mustard, Sugar, Ghee, Mustard Oil, Ginger(Green), Cotton, Paddy(Dhan)(Basmati), Paddy(Common), Green Gram Dal(Moong Dal), Paddy(Basmati), Barley(Jau), Black Gram Dal(Urd Dal) etc. are sold in Mathura District. Through this website you can get latest price updates in Mathura District.