Mustard Price Today in Jhansi District | All Mandis
Welcome to Mandi Bhav India. On this page you will find today's Mustard market prices in Jhansi district of Uttar Pradesh state. You can get information on prices of all types of fruits, vegetables, and grains in all major and minor mandis of Uttar Pradesh here.
Mustard Price Today in Jhansi District | All Mandis
| Commodity | District | Mandi | Mustard Price | Update |
|---|---|---|---|---|
| Mustard | Jhansi | Gursarai (Gursarai) | 6500 to 6550 ₹Quintal | 25 Jul 2025 |
| Mustard | Jhansi | Mauranipur (Mauranipur) | 6500 to 6500 ₹Quintal | 25 Jul 2025 |
| Mustard | Jhansi | Jhansi (Jhansi) | 4900 to 5150 ₹Quintal | 24 May 2024 |
| Mustard | Jhansi | Chirgaon (Chirgaon) | 5050 to 5150 ₹Quintal | 7 May 2024 |
| Mustard | Jhansi | Moth (Moth) | 5380 to 5450 ₹Quintal | 1 Jul 2023 |
| Mustard | Jhansi | Jhansi (Jhansi) | 3200 to 3300 ₹Quintal | 6 Aug 2018 |
| Mustard | Jhansi | Mauranipur (Mauranipur) | 3450 to 3550 ₹Quintal | 17 Jul 2018 |
| Mustard | Jhansi | Gursarai (Gursarai) | 3250 to 3350 ₹Quintal | 17 Jul 2018 |
| Mustard | Jhansi | Jhansi (Jhansi) | 3350 to 3450 ₹Quintal | 16 Oct 2017 |
| Mustard | Jhansi | Moth (Moth) | 0 to 0 ₹Quintal | 28 Jun 2013 |
| Mustard | Jhansi | Chirgaon (Chirgaon) | 0 to 0 ₹Quintal | 28 Feb 2013 |
| Mustard | Jhansi | Jhansi (Jhansi) | 0 to 0 ₹Quintal | 25 Feb 2013 |
| Mustard | Jhansi | Mauranipur (Mauranipur) | 0 to 0 ₹Quintal | 15 Sep 2012 |
| Mustard | Jhansi | Mauranipur (Mauranipur) | 3250 to 3400 ₹Quintal | 6 Jun 2012 |
| Mustard | Jhansi | Moth (Moth) | 0 to 0 ₹Quintal | 30 Jan 2012 |
| Mustard | Jhansi | Mauranipur (Mauranipur) | 0 to 0 ₹Quintal | 13 Oct 2009 |
Notes*
- All Rates are Shown as quintal(100 Kg)
- Rates subject to change
- These rates are may or may not correct, consider these rates only to know position of market
सरसों एक तिलहन फसल है। सरसों के लिए दोमट मिट्टी सबसे उपयुक्त मानी जाती है। सामान्यत: सरसों दिसंबर में बोई जाती है और मार्च -अप्रैल के महीने में इसकी कटाई होती है। सरसों के तेल का उपयोग भोजन पकाने के साथ-साथ कीटाणु नाशक के रूप में भी किया जाता है। जर्मनी में सरसों के तेल का उपयोग जैव ईंधन के रूप में किया जाता है। सरसों के बीज से तेल निकाला जाता है जिसका प्रयोग शरीर में लगाने और भोज्य पदार्थ को बनाने में किया जाता है। इसके हरे मुलायम पत्तों का साग गांव में बहुत पसंद किया जाता है। इसके तेल से साबुन,ग्लिसरॉल और अचार बनाया जाता है। इसका तेल हमारी रक्षा सभी चर्म रोगों से करता है। भारत में सरसों मूंगफली के बाद दूसरी सबसे महत्वपूर्ण तिलहनी फसल है। सरसो किसानों की सबसे प्रिय फसल है क्योंकि यह कम सिचाई और कम से कम लागत में अधिक मुनाफा देती है। नेपाल सरसों का सबसे बड़ा उत्पादक देश है। यह विश्व का 26 फ़ीसदी सरसों निर्यात करता है।दूसरे स्थान पर कनाडा आता है ,और कनाडा सरसों का सबसे बड़ा निर्यातक देश है। कनाडा सरसों के बाजार का 57 परसेंट हिस्सा रखता है।
भारत मे सरसो की खेती – भारत में सरसों की खेती पंजाब, राजस्थान, उत्तर प्रदेश, बिहार, हरियाणा, पश्चिम बंगाल, गुजरात में अधिक होती है।
सरसो की उन्नत किस्मे – पूसा सरसो आर एच 30, पूसा सरसो 27, पूसा बोल्ड, पूसा डबल जीरो सरसो 3,आर एच 1424, आर एच 1706 सरसो की कुछ उन्नत किस्मे है।
Mustard, Amla(Nelli Kai), Apple, Arhar (Tur/Red Gram)(Whole), Arhar Dal(Tur Dal), Banana, Banana - Green, Barley (Jau), Barley(Jau), Bengal Gram Dal (Chana Dal), Bengal Gram(Gram)(Whole), Ber(Zizyphus/Borehannu), Bhindi(Ladies Finger), Big Gram, Bitter gourd, Black Gram (Urd Beans)(Whole), Black Gram Dal (Urd Dal), Black Gram(Urd Beans)(Whole), Bottle gourd, Brinjal, Cabbage, Capsicum, Carrot, Castor Seed, Cauliflower, Chikoos(Sapota), Colacasia, Cowpea (Lobia/Karamani), Cowpea(Veg), Cucumbar(Kheera), Dry Fodder, Egg, Field Pea, Fish, Garlic, Ghee, Ginger(Dry), Ginger(Green), Grapes, Green Chilli, Green Gram (Moong)(Whole), Green Gram Dal (Moong Dal), Green Peas, Ground Nut Seed, Groundnut, Guava, Gur(Jaggery), Indian Beans (Seam), Jack Fruit, Jowar(Sorghum), Kabuli Chana(Chickpeas-White), Karbuja(Musk Melon), Khoya, Kinnow, Kulthi(Horse Gram), Lemon, Lentil (Masur)(Whole), Lentil(Masur)(Whole), Lime, Linseed, Litchi, Mahua, Maize, Mango, Mango (Raw-Ripe), Masur Dal, Mousambi(Sweet Lime), Mustard, Mustard Oil, Onion, Orange, Other Pulses, Paddy(Basmati), Paddy(Common), Paddy(Dhan)(Basmati), Paddy(Dhan)(Common), Papaya, Pear(Marasebu), Peas Wet, Peas(Dry), Pineapple, Pointed gourd (Parval), Pomegranate, Potato, Pumpkin, Raddish, Red Gram, Rice, Ridgeguard(Tori), Sesamum(Sesame,Gingelly,Til), Spinach, Sponge gourd, Sugar, Sweet Potato, Tinda, Tomato, Toria, Turmeric, Turmeric (raw), Turmeric(raw), Water Melon, Wheat, White Peas, Yam(Ratalu) etc. are sold in Jhansi District. Through this website you can get latest price updates in Jhansi District.